Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Καλλιέργεια καπνού


Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας καλλιέργειας, οι σπόροι του καπνού φυτεύονται σε ειδικά κατασκευασμένα φυτώρια. Ταυτόχρονα, οι αγρότες προετοιμάζουν προσεκτικά το έδαφος στα χωράφια τους. Μετά από δύο μήνες στα φυτώρια, οι σπόροι έχουν αναπτυχθεί σε φυτά ύψους περίπου 15-20 εκατοστών, τα οποία είναι έτοιμα για μεταφύτευση στο χωράφι. Τα φυτά αναπτύσσονται στο χωράφι για δύο έως τρεις μήνες ακόμα. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης τα φυτά καλλιεργούνται με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και της ποιότητάς τους. Η φροντίδα του εδάφους είναι τακτική και υπάρχει μέριμνα για την προστασία των φυτών από παράσιτα και ασθένειες.
Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η συγκομιδή. Η συγκομιδή γίνεται είτε φύλλο-φύλλο, στην περίπτωση των καπνών virginia και ανατολικού τύπου, είτε με ολόκληρα τα φυτά, στην περίπτωση των καπνών burley. Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν τα φύλλα είναι ώριμα και σε άριστη κατάσταση για το επόμενο στάδιο, που είναι η αποξήρανση.
Η αποξήρανση παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική ποιότητα του φύλλου καπνού. Για διαφορετικούς τύπους καπνού χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τρόποι αποξήρανσης: αποξήρανση στον αέρα για τα burley, αποξήρανση σε υγρό αέρα για τα virginia και αποξήρανση στον ήλιο για τα καπνά ανατολικού τύπου.
Όταν τα φύλλα αποξηρανθούν, ο αγρότης τα ταξινομεί ανάλογα με την ποιότητα και τη θέση τους στο στέλεχος του καπνού. Στη συνέχεια, τα φύλλα συσκευάζονται σε δέματα και είναι έτοιμα για αποστολή. Τα δέματα καπνού μεταφέρονται σε ένα σταθμό αγοράς όπου αξιολογούνται και στη συνέχεια αγοράζονται από τους αγοραστές καπνών.

Κατόπιν, ο καπνός υφίσταται επεξεργασία η οποία για τα καπνά burley και virginia περιλαμβάνει το διαχωρισμό των φύλλων από το μίσχο. Στη συνέχεια, ο καπνός ξηραίνεται μέχρι να αποκτήσει την ιδανική περιεκτικότητα σε υγρασία, συσκευάζεται σε κιβώτια και αποστέλλεται σε ένα από τα 60 κέντρα παραγωγής της εταιρείας μας ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου